Odontologia se ocupă cu studiul, diagnosticarea , prevenţia, managementul şi tratamentul leziunilor carioase şi necarioase ale dinţilor (carii dentare, fracturi, distrofii, uzuri dentare etc) , precum şi tratamentul afecţiunilor mucoasei orale.
Caria dentară este o afecţiune a dintelui prin care se pierde smalţul şi dentina dintelui. Este cauzată de atacul acid al bacteriilor din placa bacteriană, care dizolvă smalţul dentar şi duce la producerea de cavităţi ȋn smalţ şi dentină.
Smalţul dentar este cea mai dură structură din organism şi are rol ȋn protejarea structurii dentare; ȋn momentul demineralizării acestei structuri ȋn urma atacului acid, smalţul devine friabil si casant , astfel ȋncȃt bacteriile patogene găsesc poarta de ȋntrare ȋn structura dentară şi mai apoi ȋn pulpa dintelui, ducȃnd la dureri şi complicaţii dentare.
Cum se tratează caria ȋn cabinetul nostru?
Acordăm o mare importanţă depistării şi tratării leziunilor de demineralizare , premergătoare apariţiei cariei. Pacienţii noştri sunt informaţi depre ce anume trebuie să facă ȋn acest caz şi sunt monitorizaţi periodic. Tratamentul cariei se realizează prin obturaţii de compozit fotopolimerizabil ȋn cazurile unor cavităti mici si medii , iar ȋn cazul distrucţiilor mai mari sunt indicate piese protetice de tip inlay, onlay, overlay, coroane. Etapele realizării restauraţiilor sunt foarte importante pentru longevitatea ei şi pentru a avea un dinte fără simptomatologie dureroasă, de aceea echipa noastră este axată pe păstrarea unei cantităţi cȃt mai mari din ţesutul dentar,pentru a oferi o rezistenţă sporită dintelui pe termen lung. Utilizăm cele mai bune materiale şi metode pentru a obţine un punct de contact corect ȋntre dinţi şi realizăm cu răbdare, toţi paşii necesari pentru ca d-voastră să aveţi un dinte frumos, nedureros şi cu o restaurare de durată.
Cȃnd trebuie ȋnlocuită o obturaţie?
Termenul mediu de durată al unei oburaţii corect realizate este de 5 ani . Printr-o igienă corectă şi controale perioadice se poate prelungi durata unei obturaţii.
O obturaţie necesită ȋnlocuită atunci cȃnd dintele este sensibil , cȃnd obturaţia este uzată sau nu este realizată corect anatomic şi funcţional (intră alimente ȋntre dinţi , nu este realizată anatomia dentară corectă), cȃnd există dehiscenţe ȋntre obturaţie şi dinte sau cȃnd a fost a indicată o obturaţie de dimensiuni mari atunci cȃnd , de fapt , tratramentul corect ar fi fost restaurarea cu o alta piesă protetică.
Cum pot să previn apariţia cariei dentare?
Placa bacteriană este o peliculă fină si lipicioasă ce se formează pe dinţi, după cȃteva ore de la ingestia alimentelor, şi care conţine milioane de bacterii. Aceste bacterii sunt responsabile de apariţia cariilor. Cu cȃt placa bacteriană ramȃne mai mult timp pe dinţi, cu atȃt ea se maturează mai mult şi bacteriile se ȋnmultesc exponenţial. Deoarece nu putem împiedica formarea plăcii bacteriene , singura modalitate de a preveni apariţia cariei este de a ȋndeparta această placă bacteriană cât mai repede posibil după formarea ei şi de a avea o alimentatie echilibrată , lipsită de alimente bogate ȋn zaharuri , fiindcă acestea sunt hrană pentru bacterii şi devin sursa producerii de acizi. Aceasta ȋnseamnă concret că trebuie să ne spălam zilnic şi corect pe dinţi , să utilizăm miljloace suplimentare de igienizare după periaj pentru a ȋndeparta placa bacteriană şi să avem o alimentaţie corectă : să evitam toate produsele acide şi cele care conţin zaharuri.
Care este alimentaţia corectă pentru prevenirea apariţiei cariilor?
Caria este un proces dinamic care implică suprafeţele dentare suscepibile, bacteriile cariogene şi o sursă de carbohidraţi fermentabili. Astfel ,s-a demonstrat că un consum frecvent de carbohidraţi fermentabili creşte riscul apariţiei cariilor.
Zaharurile naturale, adică cele aflate ȋn fructe, legume şi ȋn produsele lactate, nu au un efect cariogen. Ȋn schimb, zaharurile adăugate alimentelor şi băuturilor joacă un rol semnificativ ȋn apariţia cariei dentare. De asemenea, unii ȋndulcitori ca sucroza sunt consideraţi printre cei mai cariogeni factori. Smalţul dentar este demineralizat de fiecare dată când se consumă zaharuri, iar gradul demineralizării este strâns corelat cu frecvenţa ingerării şi cu aderenţa alimentului la dinte (cu cât alimentul este mai lipicios şi ramâne pe dinţi, cu atât creşte riscul apariţiei cariilor).
S-a demonstrat rolul protector al salivei împotriva apariţiei cariilor, prin acţiunea sa mecanică de spălare şi prin mineralele conţinute, de aceea e bine să consumam alimente care stimulează secreţia salivară: branză tare, arahide, guma de mestecat cu xylitol etc.
Deci pentru a preveni apariţia cariei trebuie să respectăm următoarele principii alimentare:
– Să reducem consumul de alimente şi băuturi bogate ȋn zaharuri ( ȋn special cele carbogazoase , care pe lângă zaharuri sunt şi foarte acide).
– Dacă consumăm alimente/băuturi cu efect cariogen, să le consumăm doar după mesele principale ale zilei, nu ȋntre mese, şi maxim de 3 ori pe zi
– Să consumăm snacks-uri non-cariogene : fructe, legume crude, caşcaval, arahide etc
– Să evităm alimentele lipicioase, care stagnează pe dinţi şi alimentele care sunt menţinute ȋn gură o perioadă lungă de timp (bomboane, acadele etc)
– Dacă folosim ȋndulcitori , să preferăm xylitolul, care are un efect anticariogen.
Ce facem ȋn caz de fractură dentară?
Ȋn caz de fracturi dentare contează foarte mult dacă fractura s-a realizat ȋn timpul actului masticator sau dacă este cauza unui traumatism.
Ȋn cazul unei fracturi ȋn timpul masticaţiei , trebuie verificată ȋn cabinetul stomatologic cauza fracturii: muşcatura defectuoasă, distrucţia mare a dintelui sau restaurări dentare incorect realizate.
Dacă fractura este situată sub nivelul gingiei este indicată de obicei extracţia dintelui, iar dacă este fracturat doar o parte din dinte se indică o restaurare adecvată şi se elimină factorii cauzatori.
Dacă aţi suferit un traumatism ȋn urma căruia aţi suferit o fractură dentară, este important să vă prezentaţi cât de repede la medical stomatolog, ȋn special dacă este cazul unui copil. Fracturile pot interesa sau nu camera pulpară şi pot avea urmări mai grave dacă nu sunt tratate ȋn primele ore de la traumatism.
Se poate reface smalţul dentar?
Iniţial , atacul acid al bacteriilor produce o demineralizare la nivelul smalţului fără cavitate , adică se pierd mineralele din structura lui (cele care îl fac, de fapt, cel mai dur ţesut din organism) . Dacă se depistează precoce această demineralizare, se poate interveni pentru a preveni progresul ei ȋn carie, recurgând la fluorizări, îmbunatatirea igienei şi schimbarea obiceiurilor alimentare.
O data ce smalţul este distrus, el nu mai poate fi refăcut de către organism. Este nevoie de tratament stomatologic pentru a ȋndeparta caria şi a ȋnlocui structura dentară pierdută.