Tratamentul endodontic constă în îndepărtarea pulpei dentare și curățarea canalelor radiculare înainte de sigilarea și obturarea lor. În cabinetul nostru avem posibilitatea să măsuram lungimea acestor canale din rădăcina și să realizăm tratamentul endodontic sub digă, cu ace manuale și rotative, conform ultimelor standarde de calitate.
Câteodată o simplă durere dentară se poate transforma în ceva mult mai complicat. De aceea este bine să vă prezentați la cabinetul stomatologic cât de repede, în loc să lăsați durerea să înrăutățească situația. Semne că ați putea suferi de o infecție pulpară : durere spontană sau la stimuli (rece, cald), durere la masticație, apariția unei umflături în dreptul dintelui, înnegrirea sau modificarea culorii dintelui, reapariția durerii la un dinte tratat anterior.
Tratamentul de canal, numit și pulpectomie, e necesar a fi realizat atunci când:
– este afectată pulpa dentară în urma evoluției cariei dentare. Când caria dentară este profundă , bacteriile și toxinele acestora produc inflamația pulpei dentare, care se manifestă prin dureri spontane sau cauzate de rece/cald, dulce, masticație. Aceasta inflamație este, de cele mai multe ori, ireversibilă și nu poate fi tratată prin medicamente, ci doar prin tratament endodontic.
– există traumatisme recente sau în antecedente , care au dus la afectarea pulpei dentare
– există un motiv teraupetic, cum ar fi realizarea de lucrări dentare în cazul dinților migrați
– există o parodontită apicală (infecție la nivelul vârfului rădăcinii dentare), cauzată de necroză/moarte pulpară. Necroza pulpară este asimptomatică (dintele nu doare) și poate apare în urma unei obturații profunde, în urma unui traumatism, în urma unor tehnici greșite de tratament dentar sau în urma unor forțe ocluzale neechilibrate.
– există un tratament de canal anterior, incorect efectuat, care a dus la apariția unei patologii apicale.
În ce constă tratamentul endodontic la Artdent med?
Tratamentul de canal constă în indepărtarea pachetului vasculo-nervos din canalele rădăcinii, curățarea acestora cu diverse soluții și instrumente și apoi umplerea acestor canale cu material de obturație, care asigură sigilarea rădăcinii și împiedică pătrunderea altor bacterii în spațiul endodontic. Tramentul endodontic înlatură durerea dentară și salvează dintele de extracția dentară. Pulpectomia se efectuează doar după izolarea dintelui cu digă, care este un câmp special ce împiedică pătrunderea salivei în canale și protejează cavitatea orala de substanțele puternice care se folosesc în curățarea canalelor și care pot afecta mucoasa orală. Pentru a afla lungimea corectă a canalelor dentare folosim un aparat de măsurat electronic, numit apex-locator, care poate determina corect lungimea pe care vom folosi instrumentele de lucru. Nervul se îndepartează cu instrumente specifice manuale si rotative, care asigură în același timp și forma finală corectă a canalelor. Curățarea corectă a canalelor previne apariția unor infecții viitoare la nivelul vârfului rădăcinii, de aceea se folosesc soluții și geluri puternice, după un protocol bine determinat. Dupa ce canalele dentare sunt curățate, acestea se obturează etanș cu noile materiale de sigilat.
Avantajele folosirii digii:
Există situații când inflamația pulpei dentare este reversibilă și se poate evita tratamentul endodontic. Aceste cazuri se stabilesc de către medic, în urma unei evaluări minuțioase, tratamentul numindu-se coafaj și constând în aplicarea unui material, care să protejeze vitalitatea pulpei dentare. Dinții tratați prin coafaj trebuie urmăriți periodic, pentru că există posibilitatea ca tratamentul sa fie ineficace și inflamația pulpei dentare să continue.
Ce este pulpotomia?
Pulpotomia este procedura prin care se îndepărteaza conținutul camerei pulpare, adică se îndepărteaza pachetul vasculo-nervos care este infectat, și se păstreaza nervul din canalele dentare, cu scopul de a preveni continuarea infecției și de a păstra vitalitatea pulpei dentare restante. Această procedură este folosită: