Endodonție

Tratamentul endodontic constă în îndepărtarea pulpei dentare și curățarea canalelor radiculare înainte de sigilarea și obturarea lor. În cabinetul nostru avem posibilitatea  să măsuram lungimea acestor canale din rădăcina și  să realizăm tratamentul endodontic sub digă, cu ace manuale și rotative, conform ultimelor standarde de calitate.

Când e nevoie de tratament
Endodontic/de canal?

Câteodată o simplă durere dentară se poate transforma în ceva mult mai complicat. De aceea este bine  să  vă prezentați la cabinetul stomatologic cât de repede, în loc  să lăsați durerea  să înrăutățească situația. Semne că ați putea suferi de o infecție pulpară : durere spontană sau la stimuli (rece, cald), durere la masticație, apariția unei umflături în dreptul dintelui,  înnegrirea sau modificarea culorii dintelui, reapariția durerii la un dinte tratat anterior.

Tratamentul de canal, numit și pulpectomie, e necesar a fi realizat atunci când:

– este afectată pulpa dentară în urma evoluției cariei dentare. Când caria dentară este profundă , bacteriile și toxinele acestora produc inflamația pulpei dentare, care se manifestă prin dureri spontane sau cauzate de rece/cald, dulce, masticație. Aceasta inflamație este, de cele mai multe ori, ireversibilă și nu poate fi tratată prin medicamente, ci doar prin tratament endodontic.

– există traumatisme recente sau în antecedente , care au dus la afectarea pulpei dentare

– există un motiv teraupetic, cum ar fi realizarea de lucrări dentare în cazul dinților migrați

– există o parodontită  apicală (infecție la nivelul vârfului rădăcinii dentare), cauzată de necroză/moarte pulpară. Necroza pulpară este asimptomatică (dintele nu doare) și poate apare în urma unei obturații profunde, în urma unui traumatism, în urma unor tehnici greșite de tratament dentar sau în urma unor forțe ocluzale neechilibrate.

– există un tratament de canal anterior, incorect efectuat, care a dus la apariția unei patologii apicale.

În ce constă tratamentul endodontic la Artdent med?

Tratamentul de canal constă în indepărtarea pachetului vasculo-nervos din canalele rădăcinii, curățarea acestora cu diverse soluții și instrumente și apoi umplerea acestor canale cu material de obturație, care asigură sigilarea rădăcinii și împiedică pătrunderea altor bacterii în spațiul endodontic. Tramentul endodontic înlatură durerea dentară și salvează dintele de extracția dentară. Pulpectomia se efectuează doar după izolarea dintelui cu digă, care este un câmp special ce împiedică pătrunderea salivei în canale și protejează cavitatea orala de substanțele puternice care se folosesc în curățarea canalelor și care pot afecta mucoasa orală. Pentru a afla lungimea corectă a canalelor dentare folosim un aparat de măsurat electronic, numit apex-locator, care poate determina corect lungimea pe care vom folosi instrumentele de lucru. Nervul se îndepartează cu instrumente specifice manuale si rotative, care asigură în același timp și forma finală corectă a canalelor. Curățarea corectă a canalelor previne apariția unor infecții viitoare la nivelul vârfului rădăcinii, de aceea se folosesc soluții și geluri puternice, după un protocol bine determinat. Dupa ce canalele dentare sunt curățate, acestea se obturează etanș cu noile materiale de sigilat.

Avantajele folosirii digii:

 • Asigură comfort pacientului și medicului
 • Asigură un câmp uscat, impiedicand contaminarea canalelor dentare cu salivă
 • Previne leziunile gingivale cauzate de soluțiile puternice necesare curățarii canalelor
 • Asigură o vizibilitate mai bună pentru tratamentul pe rădăcini
 • Evită tăierea părților moi cu instrumentele tăietoare și aspirarea instrumentarului mic.

Există situații când inflamația pulpei dentare este reversibilă și se poate evita tratamentul endodontic.  Aceste cazuri se stabilesc de către medic, în urma unei evaluări minuțioase, tratamentul numindu-se coafaj și constând în aplicarea unui material, care să protejeze vitalitatea pulpei dentare. Dinții tratați prin coafaj trebuie urmăriți periodic, pentru că există posibilitatea ca tratamentul sa fie ineficace și  inflamația pulpei dentare să continue.

Ce este pulpotomia?

Pulpotomia este procedura prin care se îndepărteaza conținutul camerei pulpare, adică se îndepărteaza pachetul vasculo-nervos care este infectat, și se păstreaza nervul din canalele dentare, cu scopul de a preveni continuarea infecției și de a păstra vitalitatea pulpei dentare restante. Această procedură este folosită:

 • În cazul dinților cu rădacina incomplet formată, pentru a asigura continuarea formării rădăcinii
 • În cazul dinților temporari , în anumite situații când care caria a ajuns la nivelul nervului
 • Este folosită în cazuri de urgență , pentru a înlătura durerea dentară, în acest caz fiind urmată în ședința urmatoare de pulpectomie.

FĂ O PROGRAMARE

  Angajament pentru
  Excelență

  https://artdentmed.ro/wp-content/uploads/2022/02/Estetica_Artdentmed.jpg

  Estetică

  Datorită evoluției din domeniul esteticii dentare putem să vă oferim zâmbetul pe care îl doriți.

  https://artdentmed.ro/wp-content/uploads/2022/02/Ortodontie_Artdentmed.jpg

  Ortodontiție

  Dinții drepți reprezintă una dintre principalele componente ale unui zâmbet atractiv.

  https://artdentmed.ro/wp-content/uploads/2022/02/Kids_Artdentmed.jpg

  Copii

  Oferim îngrijire dentară la cele mai înalte standarde pentru copiii dumneavoastră.

  https://artdentmed.ro/wp-content/uploads/2022/02/Endodontie_02_Artdentmed.jpg

  Endodontiție

  Tratamentul endodontic constă în îndepărtarea pulpei dentare și curățarea canalelor radiculare.

  ArtDentMed

  Echipa noastră de dentiști este aici să se asigure că primești cel mai bun tratament.

  Str. Vasile Alecsandri, nr. 10, Gherla, Cluj
  Contact

  Adresa: Vasile Alecsandri, nr. 10, Gherla, Cluj
  Telefon: 0747 874 501
  E-mail: artdentmed@gmail.com

  Copyright 2023 Artdentmed.ro.

  Copyright 2023 Artdentmed.ro.