Implantologia se află în fruntea inovației dentare, oferind un răspuns elegant la provocarea pierderii dinților. Cu plasarea cu precizie a implanturilor de titan, această tehnică nu aduce doar zâmbete, ci amplifică și siguranța de sine.
Implantul este un dispozitiv din titan ce înlocuiește rădăcina și coroana dintelui lipsă. Acest ”surub” se inseră în osul maxilar, se așteaptă câteva luni pentru osteointegrare și apoi se realizează o coroana care înlocuiește partea vizibilă (funcțională și estetică) a dintelui.
Printre avantajele implantelor se numără:
Este dureroasă intervenția de inserare a implantului?
Intervenția de aplicare a implantului nu este dureroasă, ea se realizează sub anestezie. După intervenție, în funcție de particularitățile cazului, pacientul poate simți durere de diferite intensități, care este gestionată cu ajutorul calmantelor.
Când este nevoie de implante?
Implantele se folosesc atunci când s-a pierdut un dinte sau mai mulți, datorită complicațiilor cariei, datorită mobilității dentare sau a traumatismelor. Implantele dentare se inseră după încetarea creșterii osoase (în jurul vârstei de 18-21 ani) , neexistând o limită maximă de vârstă. Dupa inserarea implantelor se pot realiza coroane unidentare pe un implant, punți dentare pe implante sau proteze dentare, ancorate pe cateva implante, sistem numit All-on-four sau All-on-six.
Care sunt etapele realizării implantelor?
În prima faza se face inserția chirurgicală a implantului în os, acesta fiind acoperit de gingie pe o perioadă de 3-6 luni, în funcție de caz. În această perioadă, se pot realiza lucrări provizorii, care să mascheze lipsa dintelui. După perioada de osteointegrare, în care implantul se fixează, se trece la descoperirea lui și la realizarea lucrării protetice. În cazul în care nu există suficient os pentru a insera un implant, se recurge la adiții osoase, premergătoare inserării propriu-zise, caz în care durata tratamentului se poate prelungi.