Igiena dentară corectă - Artdentmed

februarie 17, 2021de Patricia Moigrădan0

Pentru a ne păstra sănătatea dentară și gingivală, este important să urmăm consecvent, zilnic, un protocol de igienă dentară care constă în 3 pași: periajul dentar, curățarea spațiilor interdentare și folosirea apei de gură.

Periajul dentar corect este un pas important al igienei noastre dentare. Scopul periajului dentar este de a îndepărta placa bacteriană de pe dinți, de aceea  nu este important cât de des ne spălăm pe dinți, ci cât de corect, asfel încât scopul periajului să fie atins. Placa bacteriană este un depozit aderent, care se formează în mod continuu în cavitatea orală, atunci când saliva, alimentele și fluidele se combină. Un dinte curat este colonizat imediat de  o peliculă salivară și mai apoi, în câteva ore, de bacterii. Acest biofilm aderă de structurile dentare, de obturații și de lucrările protetice. Placa conține milioane de bacterii și fungi și este cauza apariției cariei dentare și a bolilor parodontale. Placa bacteriană se localizează preponderent pe dinți de-a lungul marginii gingivale, între dinți, în fosetele și sanțurile naturale ale dinților, în spatele dinților sau chiar subgingival, de aceea o tehnică corectă de igienă dentară este focusată în special pe curățarea acestor zone. Unele componente salivare sunt indispensabile adeziunii și dezvoltării plăcii bacteriene, și de aceea unele persoane cu o anumită constituție salivară pot acumula mai rapid placă și tartru dentar.

De ce am dinții sensibili?

Bacteriile aflate într-o placă bacteriană matură degradează zaharurile salivare și alimentare, ducând la un mediu acid localizat, care poate fi cauza sensibilității dentare, chiar în lipsa unor retracții gingivale. Alte cauze ale sensibilității dentare sunt eroziunea dentară, fisurile din smalț  și retracțiile gingivale, care expun rădăcina dintelui în mediul bucal.

Ce este tartrul și de ce am o respirație urât mirositoare?

O placă bacteriană care nu este îndepărtată și care se acumulează, se mineralizează și se transformă în tartru dentar, care este dur și nu mai poate fi îndepărtat prin mijloace obișnuite de periaj, ci doar prin detartraj profesional. Tartrul dentar duce la acumularea unei cantități și mai mari de placă și implicit o colonizare bacteriană mai crescută. Anumiți factori favorizează apariția tartrului dentar, cum ar fi fumatul, înghesuirile dentare, anumite medicamente sau boli cronice. Apariția tartrului în cavitatea orală este însoțită de halenă (respiratie urât mirositoare), inflamații gingivale cu sângerări și sensibilitate gingivală, retractii gingivale și sensibilitate dentară ulterioară.

Când trebuie efectuat periajul și cu ce periuță de dinți?

Pentru a avea un zâmbet frumos și o cavitate orală sănătoasă, periajul este recomandat sa fie făcut zilnic de 2 ori, cel mai important moment al zilei pentru curățarea dinților fiind seara, înainte de culcare. Un periaj care să curețe toate suprafețele dentare trebuie să dureze între 2 și 3 minute și este indicat să se facă cu o perie adecvată ca și mărime, astfel încât să poată fi introdusă în zonele greu accesibile ale dinților. Periuța dentară trebuie înlocuită o dată la 3 luni sau atunci când se uzează perii ei. Există periuțe manuale, electrice sau ultrasonice, toate fiind la fel de bune în curățarea dinților, atâta timp cât acest periaj se efectuează corect, adecvat fiecarei periuțe dentare. Totuși, statistic, este demonstrată o mai bună eficiență în îndepărtarea plăcii de către periuțele ultrasonice și electrice, acest lucru fiind explicat prin faptul că periuțele acestea au un cap mai mic, care ajunge ușor în zonele greu accesibile și care, datorită mișcării proprii, ușurează curățarea. De asemenea, datorită înghesuirilor dentare, o periuță electrică se poate adapta mai bine suprafețelor dentare și poate curăța mai rapid aceeași suprafață. Acești factori, coroborați cu o durată foarte scurtă alocată periajului dentar, duce la rezultate mai bune, statistic, ale periuțelor electrice și ultrasonice. Este recomandată o periuță cu perii medii ca și duritate, în cazuri speciale  fiind indicată periuța cu perii moi.

Ce tip de pastă de dinți să folosesc?

Este recomandat  ca pasta de dinți să fie cu fluor și să fie utilizată într-o cantitate cât un bob de mazăre. Tipul de pastă recomandat  diferă  de la pacient la pacient, în funcție de sensibilitatea dentară, problemele gingivale, vârstă, eroziune dentară etc, dar, în general, tipul de pastă de dinți este un element puțin important în corectitudinea igienei dentare, un loc primordial avându-l în acest sens tehnica de periaj a dinților.

Cum ne spălam pe dînți?

Există mai multe tehnici de periaj, unele fiind indicate în situatii particulare, dar cea mai frecvent utilizată și cea mai eficientă este tehnica Bass modificată. În această tehnică  periuța de dinți se pune la baza dintelui, înclinată la un unghi  de 45 grade față de suprafața dinților, cu perii îndreptați către gingie. Se fac mișcări de vibrație și de dute-vino,  presând ușor perii, astfel încât să intre în sulcusul gingival și spațiile interdentare, iar apoi se efectuează o mișcare verticală de îndepărtare a plăcii bacteriene, dinspre gingie înspre dinte. Se repetă mișcarea de aproximativ 20 de ori pe grupe de cate 3 dinți, după care se trece la următorii dinți. Pe fața linguală a dinților frontali, periuța se pune vertical pe dinți și se fac aceleași mișcări de vibrație și verticale. Pe fețele ocluzale ale dinților  (pe care mușcăm) periajul se face prin apăsare ușoară și vibrare, urmată de mișcări de dute-vino pe suprafețele dinților. Periajul pe o arcadă se realizează începând cu partea exterioară, de la stânga la dreapta sau invers, și continuând cu partea interioară a arcadei, având grijă să nu omitem nici o suprafață dentară. Ulterior se trece și la perierea celeilalte arcade prin aceleași mișcări sistematice. Periajul dentar corect durează 2-3 minute.

În cazul periuțelor electrice este același lucru, doar că în acest caz mișcarea vibratorie este realizată de către periuța electrică și, datorită mărimii mai mici a capului periuței, mișcarea se efectuează pe 1-2 dinți.

Curățarea spațiilor interdentare

Curățarea spațiilor interdentare se realizează cu ajutorul aței dentare sau, în cazul spațiilor mărite, cu ajutorul periuțelor interdentare sau a irigatorului bucal.

Chiar dacă se realizează un periaj corect cu periuța dentară , aceasta nu pătrunde în spațiile interdentare, unde se acumulează multă placa bacteriană. De aceea, igienizarea acestor spații după periaj este imperios necesară pentru  a preveni apariția cariilor, a sensibilității dentare, a halitozei sau a problemelor parodontale.

Ața dentară se rulează pe degetul mijlociu al fiecărei mâini și se manevrează cu degetul arătator și degetul mare , astfel încât să putem să o introducem în  spațiul dintre fiecare 2 dinți. Dupa fiecare trecere a aței printr-un spațiu interdentar, ața se derulează de pe un deget al mâinii pe celălalt, astfel încât să avem întotdeauna o bucată de ață dentară curată.  Ața dentară se introduce cu mișcări de dute-vino, până trece de punctul de contact, și apoi mai departe până ajunge în sulcusul gingival, adică sub gingie. Se rulează pe un dinte și se face o mișcare verticală de îndepărtare a plăcii, dinspre gingie înspre dinte. Se ia o porțiune curată de ață și, prin acelasi spațiu interdentar, se trece încă o dată, rulând-o de această dată pe celălalt dinte. O introducere a aței urmată imediat  de scoaterea ei din spațiul interdentar, fără rularea pe dinte și introducerea subgingivală, nu asigură o igienizare corectă.

Apa de gură

Apa de gură este ultimul pas într-o igienă dentară corectă, ea igienizând sulcusul dentar (spațiul fiziologic dintre gingie și dinte, de sub gingie), precum și toată cavitatea bucală. Asigură o respirație proaspată și o reducere a florei bacteriene orale. Se folosește timp de mimim un minut, prin clătire energică, iar după îndepărtarea ei, nu se mai clătește gura cu apă. Este recomandat ca apa de gură să nu conțină alcool, pentru a nu produce uscăciunea mucoasei bucale. Unele ape de gură conțin substanțe antibacteriene și se folosesc în cazul bolilor parodontale sau după intervenții chirurgicale.

Lasă un Comentariu

ArtDentMed

Echipa noastră de dentiști este aici să se asigure că primești cel mai bun tratament.

Str. Vasile Alecsandri, nr. 10, Gherla, Cluj
Contact

Adresa: Vasile Alecsandri, nr. 10, Gherla, Cluj
Telefon: 0747 874 501
E-mail: artdentmed@gmail.com

Copyright 2023 Artdentmed.ro.

Copyright 2023 Artdentmed.ro.